-بررسی دین زردشت از نظر مطالعات ادیان اهمیت ویژه دارد، در تورات آمده که کورش پادشاه ایران به امر خدا بنی اسرائیل را که اسیر فرمانروایان بابل بودند آزاد کرد.
-برخی از پژوهشگران بر این باورند که مسائلی مانند: معاد، بهشت و دوزخ، فرشته و شیطان و ... که در کتابهای یهودی قبل از اسارت بابلی وجود نداشت بعد از آزادی آنان توسط کورش از ناحیهی ایران باستان به ادبیات دینی یهود وارد شد.
-در عرب به آئین زردشتی مجوسی و در فارسی مُغ (نام روحانیون ایران باستان) گفته می شد.
دین و عقائد آریائیهای (ایرانیان باستان) قبل از زرتشت
-دین ایرانیان قبل از زردشت در آن دورهی باستان عملاً همان آیینی بود که در کتب ودا ملاحظه میشود یعنی اکثر خلایق قوای طبیعت را میپرستیدهاند و آنها را دیو میگفتهاند و با کلمه دوا مذکور در کتاب ریگ ودا منطبق میشود، و آنها تجسم نیروهای طبیعی هستند مانند: آفتاب، ماه، ستارگان، خاک، آتش، آب و باد در میان این قوای مذکور خدای آنیتار که در ودا ذکر شده یا خدای ایندرا که تحت الشعاع میترا در ودا است از همه برجستهتر هستند. (ر.ک: تاریخ ادیان جان ناس: 462).
-ایرانیان باستان آتش را میپرستیدهاند و طی مراسمی در حضور موبدان روحانی قربانی و هدایا تقدیم خدایان خود میکرده و شربتی آسمانی و سکر آور که از فشرده گیاه مقدس بهنام هوما یا همان سومای مذکور در ودا میگرفته و برای کسب خیر و برکت مینوشیدهاند، آنها گیاهان اطراف آتشکده را تقدیس میکردند و گوشت حیوانات را که قربانی میکردهاند با بر سم تقدیس مینمودند مرسوم عبارت بود از چند شاخه گیاهان و درختان مقدس که آنها را دسته کرده و در برابر صورتگرفته و در مقابل آتش به عبادت می پرداختهاند این مراسمات و مناسک شباهت زیادی دارد با آنچه که آریان های هندوستان برحسب کتب اربعه ودا انجام میدادهاند. (همان: 464).
زردشت (مولد و زمان)
زردشت یا زرداشتر یعنی صاحب شتر زرد طبق نظر طبری مورخ مشهور اسلام از سرزمین فلسطین است و از آنجا به ایران آمده، اما سایر مورخان و خود زردشتیان معتقدند که زردشت ایرانی و اهل آذربایجان بوده است. محل مبعوث شدن وی نیز کوهی نزدیک ارومیه بوده است. از این رو آب دریاچه ارومیه برای زردشتیان مقدس است.
-بر اساس نظر مشهور و روایات ایرانی، زردشت در سال 660 قبل از میلاد به دنیا آمده و در 630 قبل از میلاد (در سن 30 سالگی) نیز به پیامبری مبعوث شده است.
-به محض پیامبر شدن نزد گشتاسب که پادشاه عصر خود بود رفته و او را به آئین خود دعوت نمود و گشتاسب نیز پذیرفت.