دوشنبه, ۲۱ اسفند ۱۴۰۲، ۰۳:۲۴ ب.ظ
دکتر حمید حنائی نژاد

سه فرقهی هندوئیسم که متمایل به مسیحیت بودند:
1-سال 1828 نهضتی اصلاحی با نام برهموسماج به قصد خرافه زدایی و شرک زدایی در کلکته بهوسیلهی رام موهان رُوی تأسیس شد.
2-سال 1875 نهضت آریاسماج (انجمن آریائیان) بهوسیلهی دایاننده سرسوتی به قصد بازگشت به هندوئیسم قدیم و بازگشت به ودهها تأسیس شد.
اهم اهداف نهضت آریاسماج (انجمن آریائیان) عبارتند از:
1. احیای تعالیم ودهها. 2. اهمیت قربانی کردن. 3. با نفی پرستش بتها و خدایان متعدد هندوئی دین ودهای را باید زنده کرد. 4. تأکید بر یکتا پرستی و دوری از شرک و خرافه. 5. خدمات اجتماعی و فرهنگ نیکوکاری به همنوعان. 6. اختیار در انتخاب دین و اعتقاد به رستگاری همهی دینداران. 7. نفی تبعیض طبقاتی. 8. ریشه کن کردن جهل با ترغیب به تحصیل خصوصا علوم جدید غربی. 9. لغو ازدواج کودکان در سنین پائین. 10. ازدواج موقت راه حل مشکل بیوهزنان.
3-مکتب اصلاحی راماکریشنا که مبنی بر وحدت ادیان بود.
راماکریشنا با توضیح دو نظریه توحیدی و وحدت وجودی، نه تنها به تجربه های حیات عرفانی دست یافت، بلکه توانست جنبه های حیات دینی-اجتماعی مردم را بر مبنای اعتقاد به جوهریت واحد ادیان (وحدت ادیان) و حقیقت یگانه (خدا) تفسیری جدید نماید تا جایی که تنها راه آرامش بشر را عشق الهی و محبت عاشقانه به انسان ها می دانست که پس از او شاگردانش مبانی فکری او را در باره خداشناسی، انسان، جهان و جامعه گسترش داد. (ر.ک: آبسالان، محبعلی؛ توسلی، محمدمهدی؛ شهابی، محسن، (زمستان 1396)، نهضت اصلاحی راماکریشنا و شاگردش ویوکاندا در هند، مطالعات شبه قاره سال نهم، شماره 33: 9-28).
۰۲/۱۲/۲۱
۰
۰
دکتر حمید حنائی نژاد