دوشنبه, ۲۱ اسفند ۱۴۰۲، ۰۷:۰۵ ب.ظ
دکتر حمید حنائی نژاد

آرَنیَکهها (از متون دینی هند)
آرنیکهها حدود سال ۷۰۰قم در هند تصنیف شدهاند و حاوی تأملات فلسفی و آگاهیهایی دربارۀ آدابی سری هستند که باید به وسیلۀ افراد معینی انجام گیرد. این متون برای کسانی تدوین شده است که تشرف یافتهاند، یعنی برای گوشه نشینهایی که در جنگلها عزلت میگزیدند و دیگر در مناسک قربانی شرکت نمیکردند، یا شاگردانی که در خلوت جنگل دور از آبادی از معلمشان درس میگرفتند. نقش آرنیکهها ارائۀ توضیحات رمزی از معانی تمثیلی آیینهای عبادی، و بحث دربارۀ معنای باطنی قربانی است که از مراقبه حاصل میشود و با اجرای عملی و ظاهری قربانی کردن متعارض است.
اوپانیشادها
* «اوپانیشادها» بخش آخر «وداها» است که آن را «ودانتا» یا «پایان ودا» خواندهاند. (ر.ک: اعظم لطفی، فرزانه، اوپانیشادها، منشأ تجلیات معنوی هند، هنر و تمدن شرق » پاییز 1392 - شماره 1: 17- 24 )
** در تقسیمبندی آثار مقدس کیش هندو اوپانیشادها را جزو نوشتههای الحاقی «آرنیکهها» میدانند. (همان)
*** سرایندگان اوپانیشادها بنابر سنن هندوان، فرزانگان و شنوندگان احکام حق بودند که در قعر و انبوه جنگلهای بکر هندوستان خلوت میگزیدند و به خویشتنکاوی میپرداختند. آنها تجارب معنوی را [که از مبدأ فیض ایزدی] بدانها الهام میشد و با علم حضوری و اشراق در وجودشان شریان مییافت به سیاق وحدت وجود ابراز میداشتند و به لباس جملات مرموز میآراستند و در قالب افکار ترکیبی و فشرده میریختند. دوران جنگلنشینی که با رسالههای «آرانیاکاها» آغاز شد به اوپانیشادها انجامید که میتوان از آن به تعبیری به دوران آموزش و پرورش در انبوه جنگل یاد کرد. (همان)
**** براساس نظریه «ماکس مولر»، اوپانیشادها تعلیمات شفاهی است که مرشدان به مریدان نزدیک خود میدادند. باید دریافت که اکثر مکاتب مهم نظری در هندوستان و حتی بودیسم از اوپانیشاد سرچشمه گرفته است. (همان)
***** در دوران «اوپانیشادها»، توجه به درک و فهم اتحاد «آتمن» (خویشتنِ خویش) با «برهمن» (حقیقت مطلق) بالا گرفت. آنان میگفتند: وقتی تمام ظواهر و مشخصات فردی و اختصاصی خود را کنار بگذاریم، همه آدمیان را دارای خودِ مشترکی مییابیم که همان حقیقت مطلق است. (ر.ک: حسینی، سید اکبر، حقیقت غایی در آیین هندو، معرفت 1386 شماره 121)
۰۲/۱۲/۲۱
۰
۰
دکتر حمید حنائی نژاد